Kleuren & Variaties

  1. Home
  2. Kleuren & Variaties

Wimpergekko Morphs

Wimpergekko’s kunnen verschillende kleuren hebben. De verschillende kleuren of variaties worden ook “morphs” genoemd. Een morph is dus een en het zelfde dier dat op uiterlijke kenmerken verschilt van de zelfde soortgenoten. De kleur variaties zijn daar een voorbeeld van. Echter kan een en de zelfde morph wel verschillen in kleur hebben, bij een Wimpergekko is dat hoofdzakelijk een een kleur stadium.
De stadia die we kennen bij de Wimpergekko (eigenlijk bij meer reptielen die kleur kunnen aanpassen) hebben we de stadia fired up en fired down. In de onderstaande voorbeelden zullen we een aantal variaties bekijken en een voorbeeld behandelen van een dier in fired up en fired down stadium.

Fired up & Fired down

Dit is een algemene term voor het feller kleuren van een gekko, deze term wordt vooral gebruikt binnen binnen de Wimpergekko’s en een aantal andere soorten uit dezelfde streek.
Fired-down is de kleur in rust, deze kleur is meestal dof, minder kleurvol en/of contrastrijk.

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor een Wimpergekko van de fired-down naar de fired-up fase gaat. Dit is meestal door enige vorm van “opwinding”. Dit kan komen door de daadwerkelijke opwinding van paargedrag maar ook doordat het dier bijvoorbeeld gaat jagen of er een plotselinge verandering in de omgeving plaats vind. Het is als het ware een kleur die aangeeft dat het “aan” staat op te wel uw dier is wakker alert en klaar om te doen wat het moet doen kunnen gaan doen. De kleuren van uw dier kunnen compleet verschillen van de fired-down fase en het kan bijna lijken alsof er een compleet ander dier door uw terrarium loopt.

Als een Wimpergekko Fired-down is, is enige ervaring met Wimpergekko’s en hun fired-up / fired-down kleuren benodigd om een goed idee te krijgen van hoe het dier er Fired-up uit kan zien. Een Wimpergekko waar u in fired-down naar kijkt en er saai uitziet kan in de praktijk een schitterend dier blijken wanneer deze de fired-up fase bereik. Wimpergekko’s kunnen u echt versteld doen staan van de kleuren metamorfose die zij kunnen ondergaan en hoe mooi zij kunnen opkleuren vanuit een voor het oog saaie en doffe fired-down fase.

Harlequin

Flame

Patternless

Dalmation