Ziekten en aandoeningen

  1. Home
  2. Ziekten

Rachitis:

Een aandoening waar veel reptielen gevoelig voor zijn, is rachitis. Dit is een vervorming van het skelet en wordt veroozaakt door een tekort aan calcium. De gevolgen van te weinig calcium zijn pas na langere tijd te merkbaar, het proces is echter vaak onomkeerbaar. Zorg er daarom altijd voor dat uw Wimpergekko’s een extra calciumbron ter beschikking hebben en ook voldoende vitamine D3 binnenkrijgen, wat nodig is om de calcium op te kunnen nemen en zo sterke botten op te kunnen bouwen. Kenmerken van rachitis zijn misvormde botten, bijvoorbeeld kromme poten of een kromme rug.

Enkele voorbeelden van Rachitis bij wimpergekko’s.

Verstopping:

Verstopping kan voorkomen als de dieren teveel substraat opeten of door verkeerde voeding. Let er us goed op dat u uw dier de juiste voeding heeft en gebruik bijvoorbeeld geen zand als substraat voor uw Wimperkko’s. Hierdoor verkleind u de kans op verstoppingen en blijft uw dier langer gezond.

Diarree:

Diarree wijst op een infectie van de darmen door bijvoorbeeld coccidiose of door flagellaten, ga hiermee altijd bijtijds naar een dierenarts. Ook wormen kunnen diarree veroorzaken. Al deze besmettingen met parasieten zijn zeer besmettelijk en moeten zo  snel mogelijk op de juiste wijze worden behandeld om verdere verspreiding tegen te gaan.

Longontsteking:

Longontsteking is te herkennen aan slijm bij de mond en moeilijk ademen en kan het gevolg zijn van tocht in het terrarium. Probeer tocht altijd te voorkomen daar veel reptielen hier gevoelig voor zijn. Mondrot komt ook bij gekko’s wel eens voor, dit is te herkennen aan geel of wit pus in de bek en wil nog wel eens verward worden met longontsteking. Voor beide aandoeningen heeft de gekko medicijnen nodig de behandeling en gebruikte medicijnen zijn voor beide aandoening verschillend. Win altijd het advies van een dierenarts in zodat u niet perongeluk verkeerd behandeld.

Problemen bij eileg:

Vrouwtjes kunnen problemen krijgen bij het eieren leggen, meestal gebeurd dit als gevolg van kalktekorten. Vaak is het dan nodig om het ei of de eieren operatief te verwijderen, mocht dit niet gebeuren kan het dier hier aan overlijden.

Slechte vervelling:

Slecht verlopende vervelling kunt u verhelpen door de luchtvochtigheid in het terrariun om hoog te brengen, bijvoorbeeld door wat extra te sproeien en in de vorm van een bakje vochtig spagnum of veenmos waarin de dieren kunnen kruipen. Stukken vel die vast blijven zitten kunnen problemen geven, vooral bij ogen en tenen. Trek NOOIT aan de huid van de gekko. Als reptielen steeds problemen hebben met vervellen kan dit door tekort aan vitamine A komen, door een slechte conditie en door ziekte. Laat uw dier voor de zekerheid dan kijken door een dierenarts.

Voorkom ziekten door goede hygiëne, goede voeding en het zoveel mogelijk reduceren van stress.

Enkele voorbeelden van een goede vervelling. U zulkt vaker zien dat gekko’s zelf aan de vervellinge trekken of dit zelfs op eten dit is geen enkel probleem en natuurlijk gedrag voor de dieren!

Voorkom ziekten door goede hygiëne, goede voeding en het zoveel mogelijk reduceren van stress.